אין מוצר שאינו נושא כיום ברקוד מסוג כלשהו, כך, שמידי יום ביומו, בכל רחבי העולם, עוברים מיליארדי מוצרים ופריטים מסוגם שונים תחת עינם "הפקוחה" של סורקי הברקוד למיניהם. סורק ברקוד הוא, למעשה, סורק ייחודי מוקטן, במבצע באמצעות עינית המובנת בו את פעולת סריקת קודי הברקוד. את תוצאות הסריקה ממיר סורק הברקוד לפלט נתונים שאותו הוא משגר למחשב שאיתו הוא מתקשר. קיימים, אמנם, סוגים שונים של סורקי ברקוד הנבדלים זה מזה בפרמטרים שונים, אולם הפלט היוצא מהמחשב לאחר קריאת הנתונים, בסופו של דבר, זהה, בין אם המדובר בשימוש בסורק ידני, סורק אלחוטי או כל סורק ברקוד אחר הקיים כיום בשוק. את הסורקים הקיימים כיום ניתן לחלק לפי קריטריונים שונים, שהאחד מהם הוא מידת ניידותם ומרחק הסריקה שהם מאפשרים לאדם הסורק באמצעותם את הברקודים השונים.
סורקי הברקוד – מידת הניידות כקריטריון
סורקי הברקוד הידניים נחשבים כסורקים הנוחים לעבודה, שעיצוב אסתטי, ארגונומי ונעים לעין המתבונן. סורקי הברקוד הידניים מתאימים בעיקר לשימוש במקומות בהם אין עמדה קבועה, אשר דרכה מוזרמים המוצרים נושאי הברקוד. בשימוש בסורק ברקוד ידני, יפעיל אותו העובד המשתמש בו לקריאת מדבקות (או הדפסות) ברקוד שמיקומן אינו קבוע. שימוש יצירתי יכול להיעשות בסורק ברקוד ידני בעמדת כניסה למופעים שונים לצורך קריאת כרטיסי הכניסה ואף במחסנים שבהם מצויה כמות פריטים או מוצרים גדולה. לסורק כזה נלווה סטנד (מעמד) אשר תפקידו הוא אחסון הסורק הידני בזמנים שבין סריקה אחת לזו הבאה אחריה. טווחי הסריקה של סורקי ברקוד ידניים משתנים והם עשויים גם להגיע לעשרות סנטימטרים (אבל, לרוב, יהיו פחות ממטר).
לעומת, סורקי הברקוד השולחניים, שהם סורקים נייחים, שלרוב, נפגוש אותם כשהם משמשים ברשתות המזון. למרות נייחותם, לסורקי ברקוד שולחניים יתרון משמעותי, המתבטא ביכולתם של הסורקים הללו לקרוא מדבקות ברקוד הממוקמות במקומות שונים על המוצר. יתרון נוסף ומשמעותי שלהם הוא יתרונם בפענוח קודי ברקוד פגומים, במקרים שהודפסו כאלה.
סוג אחרון בחלוקה לפי קריטריון זה, הם סורקי הברקוד האלחוטיים. אף אלה הם סורקים ידניים ניידים נטענים המאפשרים למי שנדרש לסרוק את הקודים את הניידות הגבוהה שמגיעה משני קריטריונים משמעותיים בסורק – גודלם ומשקלים של הסורקים המאפשרים ניידות נוחה, והאלחוטיות שלהם, שאינה מצריכה קרבה מתמדת למקור מתח. בהתאם לכך, סורקים ידניים מאפשרים סריקת מוצרים המרוחקים במרחק רב מעמדת טעינה/מעמד. את הסורקים השייכים לסוג זה, נוכל למצוא משמשים כסורקים ידניים ניידים במחסני התעשייה השונים, או כשהם משמשים לצורך ניהול המלאי מסיבות שונות.
אופציות נוספות
סורק ברקוד ידני יכול להופיע כשהוא מטפל בתבניות הברקוד המרכזיות הנפוצות (הדפסי הברקוד החד-ממדיים או הדפסי הברקוד הדו-ממדיים), או להיות משויך לאחת משלוש הטכנולוגיות העיקריות השונות (סורק הברקוד המבוסס על לייזר, ה-CCD – על בסיס סריקת קרן אור אדומה וה-Imager שמצלם תמונות של הקוד ומפענח אותן). מובן מאליו כי לכל שיטה כזו יש את יתרונותיה וחסרונותיה אשר על פיהם נקבעת מידת התאמתם של השיטה והסורק לצרכים הספציפיים שלכם!